راه اندازی ماشین صفحه تراش

  • راه اندازی ماشین صفحه تراش
    راه اندازی ماشین صفحه تراش مانند هر ماشین دیگری تابع دستورالعملی است که در هر کارخانه سازنده آن در کتابچه راهنمای دستگاه درج می شود،اما چون در محیط های آموزشی استادان و مربیان جهت آموزش و راهنمایی حضور دارند و وظیفه خطیر خود را به نحو احسن انجام می دهند؛از این رو نیازی به مطالعه کتابچه راهنما نیست .از طرفی در کتابهای درسی هم تا حدودی اطلاعاتی به منظور آشنای هنر جویانان گردآوری شده است ماشین براده برداری صفحه تراش نیروی محرکه خود را از طریق موتور الکتریکی دریافت کرده به وسیله یک جعبه دنده و مکانیزم اهرم و لنگ حرکت آن صورت می گیرد. برای راه اندازی هر ماشین از تعدادی کلید برای روشن کردن،خاموش کردن ،اهرمهایی برای تغییر دور ،تغییر جهت ،به حرکت در آوردن و یا از حرکت باز داشتن استفاده می گردد. در شکل زیر ماشین صفحه تراش را می بینید.

شکل ۷: ماشین صفحه تراش

ماشین صفحه تراش

ماشین صفحه تراش

  • روش راه اندازی ماشین صفحه تراش
    بر روی ماشین صفحه تراش دو کلید برای راه اندازی یا خاموش کردن دستگاه تعبیه گردیده است که معمولا با دو رنگ مشکی و قرمز مشخص شده است. الکتروموتور دور خود را به کمک سه تسمه به جعبه دنده انتقال داده از آنجا با یک کلاچ دور به چرخ طیار انتقال پیدا کرده و در نهایت ،کشاب به حرکت در می آید. کار اهرم کلاچ عبارتست از : راه اندازی یا از کارانداختن حرکتهای اصلی ماشین.
  • روش کنترل میزان روغن جعبه دنده ها
    در ماشینهای صفحه تراش تبریز ،برای کنترل میزان روغن در جعبه دنده باید درپوش نسبتا بزرگی را باز کرد که به چند پیچ به بدنه بسته شده است؛همچنین باید ارتفاع روغن را کنترل کرد. سطح روغن نباید از پایینترین سطح خود کمتر باشد .در این صورت ،روغن به قسمت هایی که باید روغن کاری شود ،نخواهد رسید و موجب بروز خسارت جبران ناپذیر خواهد شد.لوله ورودی روغن باید به طور مدام در روغن غوطه ور باشد.صافی پمپ روغن که در سر لوله ورودی تعبیه شده در فواصل زمانی معین تمیز شود مخصوصا زمانی که روغن مخزن تعویض می شود.

شکل ۸

مخزن روغن و دریچه بازرسی

مخزن روغن و دریچه بازرسی

  • سرویس و نگهداری ماشین صفحه تراش
    در هر کارخانه سازنده ماشین آلات صنعتی دستورالعملی برای سرویسی و نگهداری ماشین آلات آن به صورت نوشته و به همراه دستگاه به خریداران عرضه می گردد؛بنابراین باید توجه داشت که در کاتالوگ دستگاه به چه نکاتی اشاره گردیده است. هرچه به دستورالعمل های کارخانه سازنده بیشتر توجه شود ،عمر مفید ماشین آلات بالاتر رفته ،زمان بهره برداری از آن افزایش می یابد و کمتر نیاز به قطعه یدکی پیدا می شود .ماشین صفحه تراش هم مانند سایر ماشین های ابزار نیاز به سرویس و نگهداری دقیق دارد. یکی از مهمترین نکات در سرویس و نگهداری ماشین صفحه تراش ،روغن کاری آن است که در مبحث روغن کاری دستورالعمل آن بر حسب برنامه روزانه ،هفتگی و سالیانه خواهد آمد.

جدول۱: دستورالعمل روغن کاری

پریود روغن کاری

علامت گذاری

مقدار روغن

شماره محل روغنکاری

ملاحظات

روزانه

۱cm3

۴

۲cm3

۴و۲

۴cm3

۶و۵

۶cm3

۳

۱۵cm3

۷

هفتگی

———-

۱cm3

۱۲و۱۱و۱۰و۹و۸

۲cm3

۱۳

در صورت لزوم
(هر سال دو بار)

———-

۸Litres

۱۴

تذکر: برای شناسایی محلهای روغنکاری به شکل ۹ مراجعه شود.

  • اصول تمیز کاری ماشن صفحه تراش
    تمیز کردن ماشن صفحه تراش یا هر ماشین دیگر از قسمتهای فوقانی شروع و در روی زمین در اطراف آن ختم می شود.از آنجا که ماشین صفحه تراش بر حسب نوع حرکتی که دارد،براه های خود را به اطراف ،خصوصا در قسمت جلوی گیره و میز ماشین پرتاب می کند ؛از این رو برای جلوگیری از پخش شدن براده ها به اطراف و آسیبهای احتمالی به دلیل حرارت فوق العاده ای که در لحظه جدا شدن از کار دارد ،باید حفاظی در قسمت جلوی میز به طوری که مزاحم کشاب و رنده نگردد،تعبیه گردد تا از کثیف شدن اطراف ماشین جلوگیری شود.پس از پایان کار می توان به کمک یک برس مویی ،براده ها را از قسمت فوقانی دستگاه به خصوص در اطراف گیره و شیارهای میز به پایین هدایت کرد.برای بهتر پاک شدن گیره و شیارهایی که در قسمت زیر گیره قرار دارد ،می توان گیره را باز کرد و محدوده زیر گیره را به طور اساسی تمیز کرده و مجددا گیره را سوار کرد. پس از تمیز کردن ماشین و اطراف آن ،براده ها جمع آوری و از محیط مربوطه دور می گردد.حال به کمک مقدار کمی نخ پنبه ،کلیه قسمت های دستگاه را که علاوه بر براده های ریز گرد و غبار هم بر روی آن نشسته پاک می کنیم. لازم به یادآوری است که هرگز ماشین روشن و در حال حرکت را تمیز نکنیم.برای اطمینان کلید دستگاه اصلی را خاموش می کنیم.
  • کنترل کننده های سطح روغن جعبه دنده ها
    سیستم روغن کاری جعبه دنده به وسیله پمپ روغن انجام گرفته و یک شبکه منظم و دقیق لوله کشی،سراسر قسمتهای مختلف جعبه دنده،یاتاقانها و کشویی ها در داخل محفظه ماشین را در بر گرفته به طور اتومات با به حرکت در آمدن ماشین شروع به کار می کند.برای کنترل کار پمپ،از دریچه چشمی بازرسی استفاده شده و شخص صفحه تراشکار می تواند گاهگاهی حرکت روغن را از پشت چشمی کنترل کند و یا درپوش بغل دستگاه را باز کرده سطح روغن را در مخزن ماشین کنترل کند.همانطور که در تصویر ملاحظه می کنید روغن در کف دستگاه تا ارتفاع نشان داده شده باید باشد و صافی در سر لوله پمپ برای جلوگیری از وارد شدن مواد زائد تعیبه گردیده است.در شکل ۹وضعیت روغن کاری اتوماتیک و دریچه چشمی ماشین صفحه تراش تبریز نشان داده شده است.

شکل ۹:سیستم روغنکاری خودکار

سیستم روغنکاری خودکار

سیستم روغنکاری خودکار

  • اصول روغنکاری ماشین صفحه تراش
    در کارخانه سازنده ماشینهای ابزار بر اساس دستورالعملی که در کتابچه راهنمای ماشین مورد نظر خود قید می شود،برنامه های روغن کاری ماشینها هم به صورت نوشتاری و دیاگرامی به طور مفصل توضیح داده می شوند. مهمترین قسمتهای ماشین صفحه تراش که به روغنکاری روزانه و یا هفتگی و یا در صورت لزوم سالی دو بار نیاز دارند در شکل۱۰ نشان داده شده است.این دستورات برای یک وقت کار در نظر گرفته شده اند.چنانچه بیش از ۸ ساعت دستگاه مورد استفاده قرار گیرد،باید مجددا روغنکاری شود.روغنکاری صحیح عمر ماشین و متعلقات آن را بالا برده و اگر به شیوه ای نادرست و ناقص صورت گیرد عمر مفید دستگاه کاهش می یابد.

شکل۱۰

اصول روغنکاری ماشین صفحه تراش

اصول روغنکاری ماشین صفحه تراش

  • روش تعویض روغن جعبه دنده ها
    در پشت ماشین نزدیک به کف آن ،پیچی برای تخلیه روغن کثیف و بی مصرف را تخلیه کرد. قبل از تخلیه بهتر است ماشین حدود ۲ تا۳ ساعت کار کند؛ سپس اقدام به تخلیه روغن کرد .مخزن روغن را باید با بنزین،الکل سفید یا نفت شستشو داد و پس از آن از روغن تمیز پر کرد.ضمنا روغن تمیز هم پس از عبور از صافی د ر مخزن ریخته شود. توجه: قبل از ریختن روغن در مخزن ،آن را کاملا باید خشک کرده پیچ تخلیه مجددا بسته شود.روغن هر ماشین با مشخصات داده شده از طرف سازنده مطابقت داشته باشد.(شکل۱۱)

شکل۱۱:سیستم تخلیه روغن ماشین

سیستم تخلیه روغن

سیستم تخلیه روغن

  • نکات ایمنی و حفاظتی در صفحه تراش
    وجه به ایمنی باعث بهبود کیفی کار و سلامت شخص صفحه تراشکار و سبب جلوگیری از وارد شدن صدمه به ماشین و قطعه کار خواهد شد.در اینجا به چند مورد آن اشاره می گردد:
    الف) کلیه وسایل اندازه گیری ،آچارها و ابزارها را قبل از راه اندازی ماشین از روی میز و سایر قسمتهای ماشین دور کنید.
    ب) قطعات کار را تا آنجا که ممکن است کوتاه ببندید؛در غیر این صورت باعث شکستن رنده و آسیب رسیدن به ماشین و قطعه کار و یا احتمالا شخص تراشکار خواهد شد.
    ج) در هنگام کار با قطعاتی که جنس شکننده دارند و براده های آنها جهنده است مانندچدن و برنج حتما از عینک محافظ استفاده کنید.
    د) ایستادن در کنار ماشین و در سمتی که دسترسی به اهرمها و کلیدهای قطع حرکت اضطراری واقع است بسیار مهم بوده ،هرگز در هنگام کار ماشین ،از آن نقطه دور نشوید.
    ه)برای جلوگیری از پرت شدن براده ها از روی سطح کار از قابهای محافظ می توان استفاده کرد.
    و) در هنگام حرکت کشاب ،اندازه گیری نکنید؛زیرا خطر برخورد کشاب با ابزار اندازه گیری و انسان بسیار وجود دارد.

شکل۱۲

قاب محافظ صفحه تراش

قاب محافظ صفحه تراش

ابتدای صفحه


منبع:
کارگاه ساخت
فنی و حرفه ای (گروه تحصیلی مکانیک)
(رشته های ساخت و تولید- نقشه کشی عمومی)